شقاق چیست
شقاق یا فیشر مقعد که به انگلیسی به آن Anal Fissure می گوییم نوعی زخم و شکاف در کانال و ناحیه دهانه مقعد است. این زخم منجر به بروز تنگی مقعد و اسپاسم به خصوص در هنگام اجابت مزاج می شود. زیرا با تماس مدفوع با زخم شقاق عضلات مقعد تحریک شده و منقبض می شود. از آنجایی که شقاق مقعد در ناحیه فعال و آلوده ای بروز می کند تاخیر در درمان آن می تواند منجر به بروز آبسه مقعدی و عفونت های مقعد شود. به علاوه اختلال در عمل دفع مشکلات گوارشی دیگری را نیز برای بیمار ایجاد می نماید.
تشخیص شقاق
معمولا بیماران بعد از یک دوره یبوست مزمن یا فشار غیر متعارف بر ناحیه مقعد علائم شقاق را مشاهده می کنند. احساس سوزش و اسپاسم به خصوص در موقع دفع مدفوع از علائم شایع شقاق می باشد. تشخیص شقاق با مشاهده خون قرمز روشن در هنگام یا بعد از دفع مدفوع امکانپذیر است. این در حد یک یا چند قطره است و به رنگ روشن می باشد. اگر متخصص جراحی عمومی به دیگر بیماری های مقعد مشکوک باشد تشخیص شقاق با معاینه کافی نخواهد بود و ممکن است کولونوسکپی نیز برای بیمار تجویز شود. تشخیص شقاق با معاینه داخلی بیمار انجام نمی شود زیرا ممکن است زخم و آسیب به ناحیه مقعد را تشدید نماید.
علائمی مثل سوزش و خارش نیز یکی دیگر از روش های تشخیص شقاق محسوب می شود. مشاهده ترشحات مخاطی نیز در بیماری شقاق شایع است. ممکن است برخی حساسیت ها و آلرژی ها با علائم شقاق اشتباه گرفته شود. بنابراین مراجعه به یک متخصص حاذق برای تشخیص شقاق ضروری است.
انواع شقاق
انواع شقاق به دو دسته مزمن و حاد تقسیم می شود که اگر خوش شانس باشید و در همان مراحل اولیه حاد بیماری درمان شوید دیگر گرفتار عوارض شقاق مزمن نخواهید شد. بین چهار تا شش هفته اولیه بروز شقاق بیماری در فاز حاد قرار دارد. در این دوران با رعایت رژیم غذایی و مصرف فیبر و مایعات فراوان و مصرف یک پماد شقاق مناسب می توانید به درمان سریع شقاق دست یابید. اما اگر بیماری وارد فاز مزمن شد ممکن است به درمان های دارویی جواب ندهید و لازم باشد نسبت به عمل جراحی شقاق یا لیزر شقاق با لیزر پرتوان اقدام نمایید.
درمان شقاق
درمان شقاق ممکن است با روش های خانگی و دارویی در همان مراحل اولیه بیماری امکانپذیر باشد. اما اگر زخم شقاق مزمن شود و به درمان های دارویی پاسخ مثتبی ندهد یکی از انواع عمل جراحی شقاق یا لیزر شقاق با لیزر پرتوان توصیه می شود. به بیمارانی که امکان انجام عمل جراحی یا لیزر شقاق را ندارند تزریق بوتاکس برای کاهش موقت اسپاسم ناحیه توصیه می شود. تزریق بوتاکس جهت ترمیم زخم شقاق تجویز نمی شود و تنها برای برطرف کردن موقت اسپاسم عضلات مقعد کاربرد دارد. برای انتخاب بهترین روش درمان شقاق لازم است ابتدا به یک متخصص مراجعه کنید و از خوددرمانی بپرهیزید.
یکی از مهمترین اصول درمان شقاق کنترل یبوست و اجابت مزاج است. یک دفع مدفوع طبیعی به بیمار کمک می کند که سریعتر به درمان زخم شقاق دست یابد. زیرا بروز یبوست و حتی اسهال زخم شقاق را به طور مرتب تحریک می کند و آن را تازه می کند.
تصویری از انواع فیشر یا شقاق مقعد را در بالا می بینید
تصویری از شقاق یا فیشر مقعد را می بینید
پماد شقاق
پماد شقاق شامل آنتی فیشر و آنتی هموروئید برای کاهش التهاب ناحیه می باشد. ممکن است پزشک معالج شما برای کاهش درد استفاده از مسکن را هم پیشنهاد نماید. در برخی موارد استفاده از پمادهای آنتی باکتریال طبیعی یا شیمیایی و استفاده از بی حس کننده ها نیز پیشنهاد می شود. دقت کنید که علاوه بر استفاده از پماد شقاق لازم است هر روز 3 بار و به مدت 10 دقیقه در لگن آب گرم بنشینید و رژیم غذایی سالم و پرفیبر داشته باشید. مصرف مایعات و میوه و سبزی را نیز فراموش نکنید.
برای دیدن فیلم جراحی شقاق در اتاق عمل بر روی عکس زیر کلیک کنید
درمان تنگی مقعد
در مواقعی که تنگی مقعد وجود دارد علاوه بر عمل اسفنکتروتومی ممکن است بیمار به عمل انوپلاستی یا به عبارتی عمل جراحی باز کردن پوست این ناحیه نیاز پیدا کند در درمان و جراحی تنگی مقعد روش عمل ترمیمی V-Y پلاستی از ناحیه پشتی مقعد انجام می شود و مشکل بیمار به راحتی حل می شود
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
عمل جراحی شقاق چگونه است؟
تاریخ انتشار : 1395-10-15تاریخ بروز رسانی : 1402-05-24 -
لیزر شقاق مقعد در تهران
تاریخ انتشار : 1395-10-15تاریخ بروز رسانی : 1401-10-24
نظرات کاربران درباره این مطلب :